عوامل تاثیرگذار در حقوق حسابداران چه مواردی هستند؟، تا به حال از خود پرسیدهاید که چه چیزهایی در میزان درآمد شما متاثر است؟ باید این نکته را یادآور شد که کارفرمایان باید مسئولیتها، پیچیدگی، اهمیت کار و قدرت خرید را در بین دیگر موارد در نظر بگیرند تا حقوق حسابداران را در جایگاه شغلیشان، عادلانه تعیین کنند.
در ادامه، چند فاکتور دخیل در میزان پرداختی حقوق حسابداران را بررسی خواهیم کرد:
1 – جغرافیا در حقوق حسابداری تاثیر دارد!
دستمزد یک کارمند در یک رده شغلی مانند حسابداری و در یک مقام ارشد مانند سرپرست حسابداری و یا مدیر مالی، متفاوت است. معمولاً هزینههای زندگی در شهرهای مختلف متفاوت است. برای مثال هزینههای زندگی در شهر تهران بیشتر از شهرهای شمالی ایران است. این فاکتور (موقعیت جغرافیایی) میتواند عاملی برای میزان دریافتی حقوق حسابداری باشد.
منابع و نیاز در شهر شما می تواند یک فاکتور دیگر به حساب بیاید. برای مثال اگر یک دانشگاه بومی، افراد زیادی را در رشتههای مالی فارغ التحصیل کند؛ اما نیاز آن منطقه به حرفه حسابداری از آن نسبت کمتر باشد؛ استعدادها به راحتی هدر میشوند و منابع بیش از نیاز درخواستی، در بازار وجود دارد.
برعکس این مسئله، میتواند برای یک موقعیت شغلی که خواهان زیادی یا در یک جای دیگر قرار دارد، هم وجود داشته باشد. راهنمای پرداخت حقوق سالانه برای تمام مشاغل کلیدی و در سرتاسر ایران یکسان است و معادل با حقوقی است که وزارت کار مشخص میکند. با این اوصاف کارفرمایان، در برخی از موقعیتها، حقوق و مزایایی بیش از تعرفه اعلامی وزارت کار را به کارمندان خود، پرداخت میکنند.
2 – صنعت و کارفرما نیز در حقوق حسابدار موثر است
صنعتی که در آن مشغول به کار هستید؛ به شدت بر روی مقدار حقوق حسابداران تاثیرگذار است. برای مثال حسابداری که در یک شرکت تکنولوژی و نرمافزاری محور کار میکند؛ ممکن است از کسی که در یک شرکت دیگری که سوددهی چندانی ندارد؛ مشغول به کار است؛ حقوق بیشتری دریافت کند.
موقعیت کارفرما در بازار هم بر میزان حقوق شما، تاثیر خواهد گذاشت. شرکتهای استارتاپی حتی در بخشهای سودده ممکن است؛ کمتر از جاهای دیگر که رسمیتر و بزرگترند حقوق دهند. مشتریان کارفرما همچنین میتوانند فاکتور مهمی در مقدار حقوق حسابداران باشند. برای مثال ممکن است یک مدیر موفق برای یک بانک تجاری کمتر از یک مدیر سهام که در یک شرکت تخصصی کار میکند؛ حقوق بگیرد.
3 – تاثیر تجربه در حقوق یک حسابدار!
در میزان حقوق حسابداران، کارفرمایان به سالها تجربهی یک کارمند نگاه میکنند تا مهارت و تواناییهایش را بسنجند. برای مثال یک مامور حسابداری که 4 سال تجربهی کاری در یک شرکت بازرگانی دارد؛ مطمئناً تجربهی کار با مسائل عمومی بازرگانی را پشت سرگذاشته است و حتی در خصوص مباحث پیچیده از جمله مسائل مالیاتی و حسابداری با تجربه و خرد خود میتواند آنها را به سادگی پش سر بگذارد. این فرد حسابدار، معمولاً حقوق قابل توجهی نسبت به کسی که فقط برای یک شرکت محلی کار کرده است و مشتریان کمتری دارد را خواهد داشت.
4 – گواهینامهها و مدارک آموزشی
مدارک و گواهینامههای تخصصی میتوانند تاثیر زیادی بر حقوق یک حسابدار داشته باشند اما تاثیر هر نوع گواهینامه متفاوت است. بر اساس سایت StartHereGoPlaces.com که یک سایت آموزش حسابداری است و توسط موسسهی آمریکایی CPA اداره میشود؛ کسانی که دارای مدرک CPA هستند میتوانند 10 تا 15 درصد بیشتر از کسانی که این مدرک را ندارند حقوق میگیرند.
در حسابداری عمومی و شرکتی نیز گواهینامهها اهمیت فراوان دارند. برای مثال بر طبق مجله فوربز دانشجویان رشته MBA میتوانند به اندازه ی 50 درصد بیشتر حقوق دریافت کنند. متخصصین حسابداری دولتی که دارای مدرک CGAP هستند؛ درآمدشان تا 40 درصد افزایش خواهد یافت.
اما هر سازمان خصوصی میتواند مقدار افزایش حقوق را خودش پیشنهاد دهد؛ دارا بودن گواهینامههای تخصصی، برای برخی شرکتها اهمیت ویژهای دارد؛ برای مثال حسابداران شرکتهای بورسی باید مدارک تخصصی این حرفه را داشته باشند. باید این موضوع را در نظر گرفت که حقوق پایه تنها شرط واریزی نیست و پاداشهای کلی مانند مزایا سهیم شدن در سود و دیگر منافع میتواند در نگهداشت یک فرد در جایگاه حسابداری تقش موثری داشته باشد. در برخی موارد نیز پاداش کلی دو تا سه برابر حقوق پایه است.